Us oferim una recreació de 22 receptes de la cuina de principis del segle XVIII, que hem elaborar dins del marc de la commemoració del 1714. Aquesta selecció és el resultat de l’estudi de la Doctora Maria Àngels Pérez Samper, catedràtica d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona (UB).
Entre els principals receptaris utilitzats figuren el Llibre del coch (finals s. XV), del Mestre Robert, sobre cuina cortesana; el Llibre de l´Art de Quynar (s. XVIII), de Fra Sever d’Olot, recull de cuina monàstica i conventual; i La cuynera catalana (s. XIX), compilació que avarca tant l'alta cuina com els plats populars.
La versió actual de la majoria d’aquestes receptes està contemplada en el Corpus del Patrimoni Culinari Català. La resta han estat actualitzades pel cuiner Sergi de Meià, tenint present les matèries primeres i els gustos actuals, així com la necessitat de fer una proposta econòmicament rendible per als restaurants. També volem agrair els cuiners Benvingut Aligué i Elies Vil les seves propostes.
A cada recepta trobareu, a més de l’obra d’on s’ha estret, la seva transcripció exacta, i, en molts casos, les explicacions de la Doctora Pérez Samper sobre el plat o l’ingredient principal i les diferents maneres de preparar-lo, en funció del substrat social i els gustos de l’època.
Com ja sabeu, des de la FICCG estem treballant per aconseguir que la Cuina Catalana sigui declarada Patrimoni Immaterial per la UNESCO en la modalitat de Bones Pràctiques. Promoure el nostre patrimoni culinari des de la cultura i el lleure, tot vinculant-lo a la història del nostre país és, sens dubte, una exemple d’aquestes bones pràctiques que defensem davant la UNESCO. Que vagi de gust!!